Tre veckor efter operation och en vecka kvar till inkoppling

Tiden har gått ganska sakta fram sedan operationen. Men jag har verkligen behövt lugnet. Första tiden var jag oerhört trött. Men det bästa har varit att slippa yrsel och smärta. Det är klart att det har gjort ont efter operationen men inte den tuffa smärtan jag hade räknat med. En vecka efter operationen kunde jag sluta helt med värktabletter, vilket var väldigt skönt. Den senaste veckan har jag tagit små promenader och ökat dem till lite längre. Nu när det gått tre veckor får man börja röra på sig mer fysiskt. Jag får känna på det lite och ta det lugnt – men det känns skönt med promenaderna. Jag behöver verkligen dem både fysiskt och psykiskt.

Första två veckorna hörde jag min puls högt i det opererade örat dygnet runt, det var ganska obehagligt stundvis men något jag vande mig vid. Nu, efter tre veckor, har det gett med sig. Tinnitus har jag dock fortfarande, men jag tycker att den blir sakta mildare och mildare. Är det mycket ljud och rörelse runt om kring så ökar den däremot, så jag försöker att inte utsätta mig för det i onödan.

Kirurgen tog suturen för 1,5 vecka sedan. (Bilder efter op och framåt kommer i ett eget inlägg). Det gick fint men jag hade ett litet sår kvar bakom örat, nederst i ”snittet”, där sitter fortfarande en skorpa, men den ramlar nog bort snart. För ett par dagar sedan upptäckte jag att jag har som en blåsa med vatten under huden bakom örat (bakom snittet), detta ska inte vara någon fara så länge det inte gör ont eller blir inflammerat. Jag tror nu att den har bildats av mina glasögon som har tryckt lite på huden. Jag försöker så mycket som möjligt att ha linser på mig. I samma veva som jag upptäckte ”blåsan” kom det också ut en gegga med ”var/blod/vax” ur hörselgången. Bestämde mig då för att lyssna med CI-koordinatorn angående detta – men det visade sig vara helt normalt, så jag kan låta det bero. Skönt!

Vad gäller den ”plastiga” känslan på tungan så nämnde jag detta för kirurgen när hon tog stygnen. Den beror nog snarare på att tungan klämts lite när de satt andningstuben i halsen under operationen än att det skulle vara smaknerven som skadats. Smaken är helt okej – allt smakar som det ska. Jag tycker att ”plasttungan” börjar försvinna mer och mer.

Frisyren börjar bli något jag funderar mycket över. Jag har ju en ”sidecut” nu mer och får väl helt enkelt göra något spexigt av den. Ska ta en promenad till frisören någon dag och prata lite om detta…

Jag har märkt att jag börjat höra lite dova basljud på mitt opererade öra. Det började väldigt lustigt när jag gäspade häromdagen och gjorde ett ”yawn”-ljud och hörde det tydligt och klart i örat. Det var nästan så jag hoppade till. Idag var vi med familjen och åt glass och i restaurangen spelade de lite ”unts-unts”-musik och jag kunde faktiskt höra basen lite dovt på mitt opererade öra. Så lite resthörsel efter operationen har jag alltså. Denna kommer förmodligen, enligt kirurgen, försvinna med åren – dels pga att min hörsel är i en nedåtgående spiral men också då det ofta bildas fibroser runt implantatet i hörselsnäckan. Men det känns ändå lite tryggt att jag kan höra, om än lite, någonting även nattetid när jag inte kommer ha processorn påkopplad.

Ja.. Nu är det bara en vecka kvar tills jag blir påkopplad. Jag ser fram mot det. Operationen var liksom första anhalten och att blir pigg och att läka. Nu när det är gjort är jag ivrig inför att få börja ljudträna och jag hoppas innerligt att allt kommer att flyta någorlunda bra. Jag har förberett lite genom att skaffa ”Legimus” via biblioteket, det är en låneapp där jag kan låna talböcker som man också, om man vill, kan läsa samtidigt. Att lyssna på tal är en del av ljudträningen. Jag har även gjort en playlist på Spotify som blir längre och längre, innehållandes låtar från 80-,90- och 00-talet som jag lyssnat mycket på innan min hörselnedsättning började. Man ska försöka lyssna så mycket som möjligt på sådant man lyssnade på när man var normalhörande, för det kommer hjärnan ihåg hur det lät – och således kan man lättare ”kalibrera” den till att lära sig de nya ljuden. Så det lär nog bli en och annan gammal film också.

Jag tänkte lägga upp lite bilder å hur det sett ut efter operationen om någon är intresserad. Det kommer i ett eget inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s